Susah Tidur Malam Saat Hamil- Ramai ibu hamil mendapati mereka susah tidur pada waktu malam apabila kelahiran semakin hampir terutamanya. Kebanyakan ibu hamil mendapati susah untuk tidur pada beberapa fasa kehamilan.Di  fasa terakhir kehamilan terutamanya, hendak berbaring dengan selesa juga menjadi cabaran kerana perut yang semakin membesar. Kadangkala ada ibu hamil mendapati untuk mendapatkan rehat terbaik hanya dengan cara tidur secara duduk.

 susah tidur malam saat hamil


Walaupun masalah susah tidur malam untuk ibu hamil sudah menjadi masalah biasa, si ibu harus usaha untuk mendapatkan kualiti tidur dan rehat yang mencukupi walaupun sekejap. Rehat yang tidak cukup terutamanya melalui tidur malam boleh menyebabkan si ibu mengalami pelbagai masalah kesihatan lain contohnya mudah terkena jangkitan demam dan selsema, letih dan lesu, hilang selera makan, dan sakit kepala. 

 Punca Sukar Tidur Saat Hamil


1. Pedih Ulu Hati

Pedih ulu hati sering terjadi di awal kehamilan. Ia menyebabkan perut tidak selesa, kadangkala rasa ingin muntah, dan segalanya rasa tidak kena. Ia boleh menjejaskan kualiti tidur si ibu.

2. Kaki Kejang

Ibu hamil sering mengalami kaki kejang terutamanya semasa tidur. Ini adalah simptom yang menunjukkan yang si ibu mengalami kekurangan kalsium semasa hamil.

3. Bayi Yang Menendang Dan Menggeletek Dalam Perut

Perut yang tidak selesa kerana pergerakan bayi membuatkan si ibu mudah terjaga dari tidur. Kajian menunjukkan ibu hamil dalam trimester ketiga lebih letih dan tidak bermaya. Ia membawa kepada kitaran tidur yang menyeksakan.

4. Mimpi Luar Biasa


Ramai bakal ibu mendapati mereka mengalami mimpi luar biasa semasa hamil. Ia disebabkan perubahan hormon yang berlaku, mungkin juga disertai dengan perubahan bentuk badan, mungkin bercampur juga dengan perasaan takut dan seronok menjadi ibu.

 Cara Atasi Masalah Sukar Tidur Saat Hamil

1. Berurut

 susah tidur malam saat hamil

Urutan kaki, kepala, tangan atau leher daripada pasangan adalah cara terbaik untuk bersantai sebelum tidur. Ia akan memberikan kelegaan dan keselesaan dan mendorong diri untuk tidur.

2. Pernafasan Dalaman


Bernafas dengan mendalam dan berirama dapat mengurangkan tekanan otot, rendahkan paras denyutan jantung dan membantu kita untuk tidur.

3. Progresif Merehatkan Otot

 susah tidur malam saat hamil

Baring di atas katil, mulakan dengan menarik dan melepaskan tangan dan otot lengan, diikuti dengan bisep dan trisep dan lain-lain hingga ke kaki. Konsentrasi yang diperlukan, bersama rasa santai yang diperolehi, boleh membantu kita untuk tidur.

4. Imaginasi Terkawal


Gambarkan diri kita berada di tempat sunyi, dan santai, seperti berbaring di pantai pasir, berjalan di padang yang penuh bungaan yang cantik dan harum. Imaginasi yang tenang ini boleh membantu diri kita untuk rasa mengantuk.

5. Minum


Minum banyak air pada siang hari, tetapi kurangkan minum pada sebelah malam. Kita akan kurang ke tandas pada waktu malam sekaligus meningkatkan kualiti tidur kita


6. Ambil Supplemen Kalsium dan Magnesium (Ostematrix)



"Ada seorang ibu hamil yang mengalami kesukaran untuk tidur. Padahal siang tak tidur pun. Tapi malam tetap susah nak tidur. Saya cadangkan ambil Ostematrix. Alhamdulillah dalam masa satu minggu pertama dah mula nampakkan hasil. Dia lebih mudah tidur dan tidur lebih lena. Saya sendiri sangat suka amalkan Ostematrix sebelum tidur sebab ia membantu kita untuk tidur lena. Apabila kita tidur lena, walaupun sekejap, kita akan mendapatkan quality sleep yang mana kita akan rasa lebih segar dan sihat."

Ostematrix mengandungi kalsium yang merangsang penghasilan hormon melatonin yang membantu kita untuk rasa mengantuk dan seterusnya tertidur. Kekurangan magnesium juga boleh menyebabkan kita suka untuk tidur. 


 Ada Apa Dengan Ostematrix?


Ostematrix mengandungi kalsium, magnesium, vitamin D dan pelbagai lagi unsur yang penting untuk ibu hamil. Ibu hamil yang mempunyai masalah untuk tidur boleh mengambil Ostematrix untuk membantu rasa mengantuk dan menghilangkan masalah sukar tidur. Pada masa yang sama, masalah lain seperti kejang kaki waktu tidur, sakit belakang, sakit pinggang dan lenguh-lenguh badan sewaktu hamil juga dapat diatasi.





BOLEH DAPATKAN OSTEMATRIX DI SINI




ATAU

HUBUNGI KAMI



Disclaimer: Segala testimoni yg dikongsi disini atau penulisan tentang produk bukan bertujuan sebagai rawatan utama, menyembuhkan dan menganalisa apa jua penyakit/ masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan di hospital yang berkaitan pada masa yang sama boleh ikhtiar dengan supplemen yang dicadangkan.


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera,

Hai! Nama saya Intan Farhana bt Sharifudin. Saya merupakan pengedar berdaftar untuk produk Shaklee terutama di kawasan KLCC, Gombak, Selayang dan Batu Caves. Saya merupakan pengedar Shaklee untuk seluruh Malaysia. 



Jana Income Dari Rumah


Bagaimana Saya Jatuh Cinta Dengan Shaklee?



Saya jatuh cinta dengan Shaklee kerana produknya sangat berkesan dan berkualiti. Produk pertama yang saya ambil ialah set detox Shaklee.  Sebelum itu, saya mengalami masalah cepat penat, letih, mengantuk, cepat lapar, berat badan yang bertambah. Hari-hari dilalui dengan penuh kelesuan terutamanya menjelang malam hari. Selepas detox 7 hari dengan produk Shaklee, berat badan mula turun ke paras hampir ideal, dan masalah letih dan mengantuk langsung hilang, mashaAllah! Kini, saya tidak lagi perlu jalani hari-hari dengan lesu dan tidak bermaya. Malah, semakin bersemangat dan bertenaga.

Saya semakin jatuh cinta dengan Shaklee selepas ahli keluarga terdekat saya yang mengalami masalah susu badan merudum SELESAI apabila beliau mengambil set menyusu Shaklee. Susu yang kian merudum saban hari, meriah semula selepas ambil set menyusu Shaklee ni. MashaAllah, lagi-lagilah saya jatuh cinta dengan Shaklee dan akhirnya saya terjebak ke bisnes Shaklee yang best ni :) Alhamdulillah.


JANA DUIT DARI RUMAH DI HUJUNG JARI ANDA!

Kepada semua pelanggan dan pengunjung VitaminDocket.Com, terima kasih kerana masih setia bersama kami. Bukan sahaja kami menawarkan produk supplemen yang berkualiti dan berkesan juga semulajadi, tetapi, kami ingin membuka peluang kepada anda untuk berkongsi kebaikan vitamin Shaklee ini kepada semua orang dengan berbisnes bersama Shaklee. Kongsi, orang beli dan anda akan menikmati Bonus Shaklee setiap bulan.

 Jadi , kalau anda berminat hendak menjana income sebanyak 3 angka , 4 angka malah 6 angka sekalipun , anda mampu ! MARI JOIN GROUP SAYA ! Saya akan train anda sampai anda berjaya!


MENGAPA SHAKLEE TIADA IKLAN DI TV, RADIO, BANNER, BILLBOARD?

Hakikatnya, pengedar dan pembeli produk Shaklee adalah model dan pemberi testimoni produk. Daripada Shaklee melabur berjuta-juta untuk pengiklanan, Shaklee mengambil keputusan yang bijak untk tidak melaburkan duit untuk membayar dan menghargai pengedarnya yang telah berusaha keras.

ADAKAH ANDA KENA KELUARKAN MODAL RIBUAN RINGGIT UNTUK JADI AHLI?


Tidak. Langsung tidak. 

Memadai dengan mendaftar sebagai ahli dengan yuran RM80.00 (Semenanjung) atau RM90.00 (Sabah & Sarawak).

Boleh baca kelebihan join bisnes Shaklee di sini!


TIADA PENGALAMAN BERBISNES BAGAIMANA?

Kami guide satu per satu hingga anda berjaya! Semuanya kami TRAIN sampai EXPERT!


Majoriti ahli yang bersama-sama saya ialah para ibu sama ada WAHM atau bekerja sepenuh masa. Kesibukan sebagai ibu ini faham-faham jelah. Jangan risau! Kelas kami sangat fleksibel. Segalanya hanya di hujung jari di alam maya. Tidak perlu ke kelas hingga tengah malam, tetapi kelas fizikal tetap dijalankan secara berkala untuk menambahkan ilmu nutrisi bagi yang berkelapangan.

Saya sendiri dan kebanyakan daripada pengedar Shaklee bermula dengan SIFAR KNOWLEDGE. Oleh sebab itu, sangat penting untuk ada mentor yang akan guide anda untuk berjaya dalam bisnes ini, inshaAllah. 



APA JADI SETELAH MENDAFTAR DENGAN SAYA?


Setelah anda menjadi ahli di bawah empayar kami , anda akan dimasukkan ke dalam satu group kami yang bernama BONDA E-DAGANG. Inilah yang membuatkan kami istimewa , segala INFO dan MAKLUMAT yang berguna kami akan kongsikan di sini untuk panduan anda semua.

Percayalah ‘MACAM MACAM ADA’ di dalam grup tersebut. Segala INFORMASI dan ILMU di dalam group diberi PERCUMA untuk ahli yang telah sah mendaftar dengan KAMI. Apa yang PASTI, anda tidak akan dibiarkan keseorangan. Anda ada ‘famili BONDA E-DAGANG di alam maya’ yang sama-sama membantu di kala susah senang.

KENAPA PERLU MEMILIH GROUP SAYA?

1. Ramai jutawan terlahir dari group ini.

2. Ramai yang telah mencapai FINANCIAL FREEDOM.


BAGAIMANA HENDAK MENDAFTAR?


Anda boleh mendaftar dengan dua cara iaitu :

1) Anda pergi ke mana mana cawangan Shaklee yang berdekatan dengan kawasan rumah anda dan anda gunakan ID Shaklee saya :1235169 (Intan Farhana bt Sharifudin) untuk mendaftar sebagai ahli Shaklee. Minta borang di kaunter dan isikan butirannya.

Atau anda boleh berikan details anda kepada saya dan saya akan uruskan pendaftaran anda secara online dari A hingga Z.


Boleh baca 'Kelebihan Bisnes Dengan Shaklee'


HUBUNGI SAYA SEKARANG!




Cara Mengatasi PMS- Seorang wanita sering berasa hendak marah, sedih, sakit badan dan berperilaku luar biasa beberapa hari sebelum menstruasi (haid). Tanda-tanda ini merupakan gejala premenstruasi (PMS) yang sering berlaku kepada kira-kira 75% wanita dan wanita yang berusia lewat 20 tahun sampai awal 30 lebih cenderung mengalami PMS yang lebih teruk. Ianya berlaku kira-kira bermula 10 hari sebelum mentruasi (haid) berlaku.

 cara mengatasi pms

Anda mungkin marasakan gejala PMS yang ringan sahaja, tetapi beberapa orang lain merasakan gejala PMS yang cukup berat. Gejala PMS ini berbeza mengikut orang. Beberapa gejala PMS yang sering dirasakan pada wanita ialah: 
✔ Mengidam makanan tertentu.
✔Sensitif terhadap cahaya dan bunyi.
✔ Mudah marah, sedih, gelisah hingga boleh membawa kepada depresi.
✔ Perubahan pola tidur.
✔ Mudah lupa.

Gejala PMS Yang Melibatkan Fizikal

✔ Sakit sendi dan otot.
✔ Perut terasa kembung dan sakit.
✔ Muncul jerawat lebih daripada biasa.
✔ Letih dan berlebihan.
✔ Berat badan bertambah.
✔ Rasa sakit pada payudara.
✔ Sembelit

Sebab Terjadi PMS

1. Perubahan Hormon


 cara mengatasi pms

Tanda dan gejala PMS dapat terjadi seiring dengan perubahan hormon. Gejala PMS ini boleh hilang setelah seorang wanita itu menopause atau ketika seorang wanita hamil.

2. Perubahan Neurotransmitter Otak

 cara mengatasi pms


Serotonin merupakan salah satu neurotransmiter otak. Ia mempunyai peranan penting dalam menentukan kondisi mood. Kadar serotonin yang kurang dapat menyebabkan depresi, keletihan berlebihan, mengidam makanan, dan gangguan tidur. 

3. Stress



Stress tidak menyebabkan PMS namun stress dapat memburukkan lagi gejala PMS.

4. Pola Makanan Yang Buruk


Beberapa gejala PMS disebabkan vitamin dan mineral yang rendah dalam tubuh. Minuman berkafein atau beralkohol dapat mempengaruhi mood dan tenaga seseorang. Makanan tinggi garam pula boleh menyebabkan kurangnya cairan dalam tubuh. Kedua hal tersebut berpotensi menyebabkan gejala PMS.

Cara Mengatasi PMS Wanita Dengan Supplemen

 a) GLA Complex


Gamma Linolenic Acid (GLA) memberikan kesan kepada pramenstruasi (PMS) sindrom. Mekanisme asas GLA ialah untuk melancarkan, mengawal, dan stabilkan kembali hormon di antara waktu period dan kesuburan. Lagi banyak simptom PMS yang dihadapi, lagi banyak GLA Complex yang diperlukan. 
GLA yang terbaik berasal daripada borage oil. Borage oil mengandungi 26% GLA, yang mana 2.5 kali ganda lebih banyak daripada evening primose oil (PMO). GLA Complex Shaklee diekstrak daripada borage oil. 


Kepentingan Mengambil Vitamin E. Dalam GLA Complex Shaklee juga sudah ada Vitamin E. 

Kandungan aktif dalam 1 kapsul GLA adalah vitamin E, GLA dan linolenic asid. Pengambilan Vitamin E juga sangat penting bagi seorang wanita. Vitamin E adalah fat souble antioxidant yang sangat excellent untuk membantu melindungi sel dari rosak. Banyak hormon yang terlibat dalam female cycle adalah fat soluble. Beberapa penyelidik berpendapat, kerosakan pada hormon-hormon ini yang membawa kepada masalah PMS simptom termasuklah mood swing. 

Semasa pramenstruasi (PMS), selain sakit pada payudara, banyak juga wanita yang menderita apabila terdapat fibrocystic breast disease. (tumbuh lump yang bukan kanser). Banyak kajian menunjukkan vitamin E bertindak sebagai pelega rasa sakit, dan boleh kecilkan saiz lump yang bukan kanser tadi. Dalam sesetengah keadaan, simptom sakit payudara dan kehadiran lump ini akhirnya hilang setelah mengamalkan vitamin E. Kajian ini dijalankan oleh Dr Robert London of Balitimore's Mt.Sinai Hospital pada tahun 1978. Kajian yang lain oleh Dr London menunjukkan pengambilan vitamin E boleh kurangkan simptoms kebimbangan, tekanan dan karbohidrat craving yang sering dialami oleh wanita sebelum atau semasa period. 

b) Ostematrix


Ostematrix adalah sumber kalsium dan magnesium yang terbaik untuk semua orang. Wanita yang mengambil kalsium yang mencukupi boleh mengurangkan simptom senggugut. Sebelum fasa haid bermula, seorang wanita itu akan mengalami penyusutan kalsium dalam tubuh. Kalsium yang menyusut menyebabkan emosi tidak stabil dan lain-lain simptom senggugut. Wanita yang mengalami senggugut juga disebabkan oleh kurangnya magnesium dalam tubuh. Pengambilan ostematrix (sumber kalsium dan magnesium) dapat mengawal simptom PMS termasuklah senggugut. 



BOLEH DAPATKAN SUPPLEMEN DI SINI




ATAU

HUBUNGI KAMI



Disclaimer: Segala testimoni yg dikongsi disini atau penulisan tentang produk bukan bertujuan sebagai rawatan utama, menyembuhkan dan menganalisa apa jua penyakit/ masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan di hospital yang berkaitan pada masa yang sama boleh ikhtiar dengan supplemen yang dicadangkan.

Cara Mengatasi Mood Swing- Perubahan pada suasana hati atau lebih kepada perubahan mood menjadi indikasi kepada gejala sebelum haid atau lebih dikenali sebagai premenstruasi (PMS). Perubahan mood ini terjadi kerana berlaku perubahan hormon menjelang haid, umumnya ianya terjadi 10 hari sebelum kedatangan bulan iaitu semasa hormon estrogen dan progesterom berubah secara drastik. Semasa hari subur, ovari wanita akan melepaskan hormon estrogen pada tahap yang sangat banyak. Tetapi setelah itu menjelang haid apabila tiada penempelan zygot pada dinding rahim, kadar estrogen menurun pula secara drastik kemudian tidak lama estrogen akan meningkat lain perlahan-lahan.

 cara mengatasi mood swing



Perubahan hormon wanita ini menyebabkan wanita mudah mengalami depresi, kecemasan, perasaan yang sensitif, kemarahan dan kadangkala membenci diri sendiri. Wanita yang sedang mengalami PMS cenderung memandang segala hal dengan negatif walaupun fakta nyatanya tidak demikian. Selain daripada suasana hati yang berubah saat PMS, gejala PMS lain seperti payudara terasa sakit, kram pada perut juga sering terjadi. Selain daripada memberi kesan kepada mood, fluktuasi hormon estrogen ini boleh mempengaruhi berat badan, nafsu makan dan juga hasrat untuk berhubungan seksual. 


Cara Mengatasi Mood Swing


 cara mengatasi mood swing



Perubahan mood semasa PMS bukanlah sampai tidak dapat dicegah. Berikut adalah beberapa tips yang dapat dilakukan untuk menjaga mood agar tetap stabil walaupun menstruasi (haid). 


  • Berusaha untuk bergerak aktif setiap hari dan berolahraga secara teratur, terutama di masa menjelang menstruasi (haid).
  • Banyak minum air mineral.
  • Makan makanan yang sihat dan berkhasiat. 
  • Elakkan minum minuman berkafein. 
  • Elakkan rokok dan elak minum minuman keras.
  • Konsumsi susu rendah lemak  menjelang masa menstruasi untuk mencukupkan keperluan kalsium dan vitamin D yang dapat mencegah PMS.
  • Di masa sebelum dan saat menstruasi, seboleh mungkin elakkan diri dari perdebatan yang tidak perlu, terutama dalam hal kewangan atau hubungan personal.

Cara Mengatasi Mood Swing PMS Dengan Supplemen

 a) GLA Complex


Gamma Linolenic Acid (GLA) memberikan kesan kepada pramenstruasi (PMS) sindrom. Mekanisme asas GLA ialah untuk melancarkan, mengawal, dan stabilkan kembali hormon di antara waktu period dan kesuburan. Lagi banyak simptom PMS yang dihadapi, lagi banyak GLA Complex yang diperlukan. 
GLA yang terbaik berasal daripada borage oil. Borage oil mengandungi 26% GLA, yang mana 2.5 kali ganda lebih banyak daripada evening primose oil (PMO). GLA Complex Shaklee diekstrak daripada borage oil. 


Kepentingan Mengambil Vitamin E. Dalam GLA Complex Shaklee juga sudah ada Vitamin E. 

Kandungan aktif dalam 1 kapsul GLA adalah vitamin E, GLA dan linolenic asid. Pengambilan Vitamin E juga sangat penting bagi seorang wanita. Vitamin E adalah fat souble antioxidant yang sangat excellent untuk membantu melindungi sel dari rosak. Banyak hormon yang terlibat dalam female cycle adalah fat soluble. Beberapa penyelidik berpendapat, kerosakan pada hormon-hormon ini yang membawa kepada masalah PMS simptom termasuklah mood swing. 

Semasa pramenstruasi (PMS), selain sakit pada payudara, banyak juga wanita yang menderita apabila terdapat fibrocystic breast disease. (tumbuh lump yang bukan kanser). Banyak kajian menunjukkan vitamin E bertindak sebagai pelega rasa sakit, dan boleh kecilkan saiz lump yang bukan kanser tadi. Dalam sesetengah keadaan, simptom sakit payudara dan kehadiran lump ini akhirnya hilang setelah mengamalkan vitamin E. Kajian ini dijalankan oleh Dr Robert London of Balitimore's Mt.Sinai Hospital pada tahun 1978. Kajian yang lain oleh Dr London menunjukkan pengambilan vitamin E boleh kurangkan simptoms kebimbangan, tekanan dan karbohidrat craving yang sering dialami oleh wanita sebelum atau semasa period. 

b) Ostematrix


Ostematrix adalah sumber kalsium dan magnesium yang terbaik untuk semua orang. Wanita yang mengambil kalsium yang mencukupi boleh mengurangkan simptom senggugut. Sebelum fasa haid bermula, seorang wanita itu akan mengalami penyusutan kalsium dalam tubuh. Kalsium yang menyusut menyebabkan emosi tidak stabil dan lain-lain simptom senggugut. Wanita yang mengalami senggugut juga disebabkan oleh kurangnya magnesium dalam tubuh. Pengambilan ostematrix (sumber kalsium dan magnesium) dapat mengawal simptom PMS termasuklah senggugut. 



BOLEH DAPATKAN SUPPLEMEN DI SINI




ATAU

HUBUNGI KAMI



Disclaimer: Segala testimoni yg dikongsi disini atau penulisan tentang produk bukan bertujuan sebagai rawatan utama, menyembuhkan dan menganalisa apa jua penyakit/ masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan di hospital yang berkaitan pada masa yang sama boleh ikhtiar dengan supplemen yang dicadangkan.





Rawatan Senggugut - Sakit senggugut adalah kesakitan yang dialami oleh kebanyakan wanita setiap kali menjelang masa haid atau menstruasi. Ada yang mengalami senggugut sehingga tidak boleh bangun dan menganggu kehidupan seharian.

 rawatan senggugut



Ramai wanita yang terpaksa pil penahan sakit untuk menghilangkan rasa sengggugut yang membuatkan mereka tidak boleh berbuat apa-apa selain berbaring di katil mengerang kesakitan sahaja. Terlalu kerap bergantung kepada pil penahan sakit tidak elok dan boleh mendatangkan kesan sampingan kepada kesihatan anda. Untuk sesiapa yang mengalami sakit senggugut hampir setiap bulan, beberapa tips rawatan senggugut yang akan dikongsikan selepas ini boleh dicuba untuk menghilangkan rasa senggugut yang dialami.


Senggugut, Jangan Pandang Ringan!

Kebanyakan wanita mengalami senggugut cuma ianya diukur dengan skala kesakitan 1-10. Wanita yang mengalami kekerapan senggugut yang teruk dan skala kesakitan yang tinggi dan menyakitkan menjadi petanda  wanita tersebut mempunyai masalah kesihatan lain. Senggugut yang teruk menjadi petanda wanita itu sukar untuk hamil dan mungkin sering mengalami keguguran, mengalami endometrosis atau penyakit lain. Seeloknya, bertemulah dengan pakar sakit puan anda.Jangan pandang remeh dengan senggugut.


4 Tips Rawatan Senggugut Yang Berkesan


1. Rawatan Senggugut Dengan Minum Air Suam


Minum air suam dapat melegakan rasa sakit senggugut anda. 



2. Rawatan Senggugut Dengan Minum Air Halia





Anda juga boleh mengamalkan meminum air halia. Caranya ialah dengan merebus halia beserta kulitnya  yang telah diketuk atau dihiris nipis dalam air. Kemudian, masukkan cengkih dan kulit kayu manis. Rebus air tersebut sehingga mendidih. Hidangkan air halia dengan campurkan dengan sedikit gula. Selain daripada dapat mengurangkan rasa senggugut, air hali dapat membantu diri anda menjadi lebih segar dan perut menjadi selesa. 


3. Rawatan Senggugut Dengan Pad Pemanas




Rawatan menggunakan pad pemanas mampu untuk menghilangkan rasa senggugut. Anda hanya perlu meletakkan pad yang berisi air panas di bahagian perut untuk mengurangkan rasa sakitm dan kejang ketika hadi kerana haba daripada pad panas dapat membantu melancarkan perjalanan darah pada otot sekitar rahim. .



4. Rawatan Senggugut Dengan Supplemen Semulajadi



a) GLA Complex

GLA Complex Shaklee berasal daripada pati biji borage iaitu biji tumbuhan yang sangat kaya dengan GLA semulajadi. Wanita yang mengalami senggugut tidak dapat menukar asid linolenik (sejenis asid lemak yang penting) dengan baik untuk menjadi GLA. Oleh kerana itu, pengambilan GLA tambahan dan semulajadi, dapat membantu meringankan simptom senggugut. GLA juga berupaya membantu rasa sakit dan sensitif pada payudara dan membantu mengekang rasa ingin makan makanan manis-manis. 



b) Ostematrix


Ostematrix adalah sumber kalsium dan magnesium yang terbaik untuk semua orang. Wanita yang mengambil kalsium yang mencukupi boleh mengurangkan simptom senggugut. Sebelum fasa haid bermula, seorang wanita itu akan mengalami penyusutan kalsium dalam tubuh. Kalsium yang menyusut menyebabkan emosi tidak stabil dan lain-lain simptom senggugut. Wanita yang mengalami senggugut juga disebabkan oleh kurangnya magnesium dalam tubuh. Pengambilan ostematrix (sumber kalsium dan magnesium) dapat mengawal simptom PMS termasuklah senggugut. 


Apa Kata Pengguna Supplemen Untuk Atasi Senggugut



                                                                    TESTIMONI 1




  TESTIMONI 2

  TESTIMONI 3

TESTIMONI 4




TESTIMONI 5

BOLEH DAPATKAN SUPPLEMEN DI SINI




ATAU

HUBUNGI KAMI



Disclaimer: Segala testimoni yg dikongsi disini atau penulisan tentang produk bukan bertujuan sebagai rawatan utama, menyembuhkan dan menganalisa apa jua penyakit/ masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan di hospital yang berkaitan pada masa yang sama boleh ikhtiar dengan supplemen yang dicadangkan.






Tekanan Darah Tinggi Masa Mengandung-Sekiranya kita mengalami tekanan darah tinggi pada selepas minggu ke-20 kehamilan dan tidak mempunyai protein dalam air kencing, kita mungkin didiagnos dengan hipertensi gestasi (tekanan darah tinggi masa mengandung berbeza dengan hipertensi kronik). Tekanan darah tinggi masa mengandung (hipertensi gestasi) selalunya didiagnos apabila kita mempunyai dua kali bacaan berturut-turut, tekanan darah yang melebihi 140//90.


 tekanan darah tinggi masa mengandung


Punca Darah Tinggi Masa Mengandung (Hipertesi Gestasi) adalah disebabkan oleh tekanan tambahan yang wujud di dalam badan. Hipertensi gestasi selalunya ringan dan tidak mempunyai apa-appa kesan kepada bayi dan juga ibu. Biasanya, ibu yang ada masalah obesiti dengan BMI lebih daripada 30 mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat darah tinggi masa mengandung.
Kita mungkin tidak menyedari sebarang simptom yang wujud. Namun, makin awal ia wujud semasa mengandung, makin tinggi risiko kita mempunyai bayi kecil berbanding tarikh atau praeklampsia. Risiko praeklampsia meningkat apabila kita obes atau terlebih berat badan, dan penambahan berat badan yang banyak semasa hamil juga.


Darah Tinggi Masa Mengandung-Komplikasi Kepada Ibu

Walaupun punca darah tinggi semasa mengandung berbeza dengan tekanan darah tinggi biasa yang dialami di luar kehamilan, namun perlu diingatkan kesan darah tinggi adalah sama. Apabila tekanan darah terlalu tinggi, salur darah boleh pecah dan menyebabkan strok pada orang yang mengalaminya. 
Semasa tekanan darah terlalu tinggi, doktor akan melihat dua keadaan. Yang pertama, adakah tekanan darah tinggi disebabkan oleh kencing kotor (iaitu kehadiran protein dalam air kencing). Jika ada kencing kotor, ibu mungkin akan dimasukkan ke dalam wad untuk pemantauan kerana mempunyai risiko untuk terkena sawan. Namun, jika tekanan darah tinggi tidak disertai dengan kencing kotor, tekanan darah ibu akan dipantau dengan rapi mungkin untuk beberapa minggu.

Komplikasi Kepada Bayi

1. Kurang pengaliran darah ke placenta menyebabkan bayi mengalami kekurangan nutrisi dan oksigen kepada bayi. Perkembangan bayi mungkin terbantut dan mempunyai risiko melahirkan bayi yang kurang berat badan adalah tinggi. 
Ibu yang disahkan menghidap tekanan darah tinggi pada awal kehamilan lebih terdedah kepada risiko ini mengalami masalah ini. 
2. Ketika kandungan sudah sampai ke penghujungnya, tekanan darah tinggi boleh menyebabkan pengaliran darah kurang ke placenta sehingga placenta boleh tertanggal daripada tempat asalnya atau dikenali sebagai ‘abruption placenta’. Ia menyebabkan pendarahan yang banyak boleh berlaku dan boleh mengancam nyawa bayi..
3. Risiko kelahiran premature juga akan meningkat, mungkin kerana oksigen yang cukup gagal dibekalkan kepada bayi sehingga memaksa bayi keluar lebih awal atau bayi dipaksa untuk keluar lebih awal untuk mengawal tekanan darah ibu kerana biasanya selepas bayi lahir, tekanan darah ibu akan menurun.

Rawatan Darah Tinggi Masa Mengandung

Penting untuk ibu mengandung hadir untuk setiap temu janji antenatal kerana doktor atau jururawat akan mengambil tekanan darah pada setiap perjumpaan. Sekiranya kita mengalami gestasi atau kronik, mereka akan mengawal kesihatan kita dengan lebih dekat, dan doktor mungkin akan preskrip ubat yang tidak memudaratkan untuk menurunka tekanan darah. Sekiranya tekanan darah normal sebelum hamil, kemungkinan ia akan kembali normal dalam masa 12 minggu selepas bayi dilahirkan. Sekiranya ianya tidak kembali normal, diagnosis awal tentang hipertensi gestasi adalah salah. Selepas melakukan pemeriksaan, doktor mungkin akan merawat kita sebagai pesakit hipertesi kronik.
Jika anda mempunyai darah tinggi masa mengandung, anda akan dinasihatkan untuk kurangkan mengambil garam dan makanan segera yang berlebihan, amalkan jus buah, ulam dan sayur-sayuran, amalkan air asam jawa, membuat kerja dengan teratur dan tenang dan banyakkan bersenam dengan ringan.

Amalkan Supplemen Untuk Menurunkan Darah Tinggi Masa Mengandung

1. Asid lemak Omega-3



Omega-3 adalah asid lemak yang tidak dapat dihasilkan oleh badan namun ianya sangat diperlukan, dan memang perlu diambil daripada sumber luar. Asid lemak ini berfungsi untuk melancarkan perjalanan darah dan membantu melicinkan perjalanan darah. Secara tidak langsung ia dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi. Ia juga membantu mengelakkan pembentukan darah beku dan membantu menurunkan paras kolesterol yang turut menjadi punca tekanan darah tinggi.

2. Kalsium dan magnesium



Kedua-dua mineral iaitu kalsium dan magnesium ini diperlukan oleh ibu mengandung bukan sahaja untuk pembetukan tulang dan gigi bayi yang kuat, tetapi magnesium juga berfungsi untuk mengawal pengecutan salur darah dan membantu mengelakkan salur darah menyempit.
Kalsium dan magnesium memerlukan satu sama lain untuk penyerapan yang efektif dan ianya turut berfungsi membantu meringankan stress dan depression, memelihara denyutan jantung, membantu tidur yang lena dan untuk sakit kepala.

BOLEH DAPATKAN SUPPLEMEN DI SINI




ATAU

HUBUNGI KAMI






Profil di Fb!

Join The Team

Trafik VitaminDocket