Rawatan Bartholin Cyst Yang Berkesan Supaya Tidak Melarat


 rawatan bartholin cyst






Rawatan Bartholin Cyst - Pembengkakan kelenjar bartholin atau lebih dikenali sebagai bartholin cyst ini kerap berlaku kepada wanita yang berada dalam lingkungan umur yang sedang subur iaitu 20-an. Pembengkakan yang berlaku ini biasanya berhampiran dengan permukaan vagina. Kelenjar bartholin (bartholin gland duct) berperanan dalam membekalkan mukus dan kelembapan kepada kawasan vagina. Duktus yang menyambungkan kelenjar bartholin dengan bukaan vagina wanita berukuran 1 inchi panjang dan jika ia tersumbat ia boleh menyebabkan pembengkakan pada kelenjar bartholin. Jadi, sangat penting untuk menjaga kebersihan di kawasan vagina.



rawatan bartholin cyst



Bartholin cyst ini tidak menyakitkan dan kebiasaannya tidak memerlukan rawatan spesifik, namun kadangkala jangkitan boleh berlaku di kawasan tersebut, lalu terbentuk nanah dan penghidap bartholin cyst akan mengalami kesakitan yang amat sangat disebabkan nanah bartholin.

Jika dikaji tentang punca berlakunya nanah bartholin ini, ialah disebabkan jangkitan, kecederaan, pembengkakan atau radang. Bakteria yang sering wujud di tempat jangkitan dan menyebabkan jangkitan berlaku adalah gonococci dan chlamydia. Dan apabila duktus tersumbat, mukus akan terkumpul di sekitar kelenjar.

Tanda-Tanda Bartholin Cyst

Tanda-tanda jangkitan dan pembengkakan kelenjar bartholin dapat dirasai apabila pesakit merasakan kesakitan pada bahagian vagina dan kebiasaannya penghidap bartholin cyst yang bernanah ini hanya boleh duduk di atas sebelah punggung sahaja.

Pesakit akan mengalami demam, bahagian vagina yang membengkak, kemerahan dan berasa sakit. Biasanya ramai yang tidak perasan dengan kehadiran cyst ini kecuali setelah membuat pemeriksaan dengan doktor.



Cyst yang membesar lebih daripada 1 inchi diameter akan membuatkan pesakit tidak selesa, terutamanya ketika duduk, berjalan dan ketika melakukan hubungan seksual. Ini kerana kelenjar bartholin lah yang menyediakan cecai untuk peliciran semasa hubungan seksual, dan jika salur ini tersumbat, maka ia akan membesar dan dipenuhi lendir. Dan itulah yang dikenali sebagai cyst. Cyst itu boleh membesar daripada saiz kacang ke saiz bola golf malah lebih besar dari itu. Itu sebab penting untuk segera mendapatkan rawatan bartholin cyst.


Punca Berlaku Bartholin Cyst

Punca berlakunya bartholin cyst adalah kerana perkara berikut:


1. Hubungan kelamin

Apabila melakukan hubungan kelamin, lebih banyak cecair yang akan dihasilkan atau keluar. Ini menyebabkan kekotoran dan perlu dibersihkan sebaiknya.


2. Kebersihan faraj

Mungkin di saat bercukur, ada timbul bisul tanpa disedari. Jadi, pastikan faraj sentiasa dalam keadaan bersih dan kering, kerap membuang air kecil dan kerap menukar pantyliner.


3. Faktor usia

Wanita yang sudah menopause berkemungkinan boleh mengalami masalah bartholin cyst. Ia sering berlaku pada umur 60 ke atas.


Rawatan Bartholin Cyst Yang Berkesan Supaya Tidak Melarat

Rawatan pertama ialah berjumpa doktor dan berbincang mengenai tahap cyst tersebut. Jika cyst itu sudah dijangkiti, kemungkinan ada akan dinasihatkan untuk membuang cyst tersebut melalui pembedahan kecil. Harus diingat! Jangan biarkan cyst anda kekal lama di tempatnya, kerana takut-takut jika dibiarkan, ia boleh membawa kepada kanser sel.

Jadi, sebaik sahaja anda dijangkiti bartholin cyst, anda perlu cari rawatan terbaik untuk merawati bartholin cyst ini.

Saya pakar nutrisi anda mencadangkan untuk anda mengambil pilihan supplemen kesihatan ini sebagai rawatan bartholin cyst.


1. GLA Complex


Kebanyakan masalah cyst, ramai yang mengesyorkan untuk mengambil GLA Complex. GLA Shaklee dapat membantu masalah hormon sekaligus mengecutkan cyst.  GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.


                                   TESTIMONI PENGGUNA GLA COMPLEC DAN VIVIX




2. VIVIX

Kuasa antioksidan 40x lebih tinggi daripada anggur biasa, mengandungi asid elagik membantu mengurangkan kesan oksidatif stress dan elak kanser, lebih berkesan melawan radikal bebas, mengandungi polifenol dan resveratrol yang merupakan antioksida yang sangat kuat.

VIVIX sangat membantu untuk mengecutkan cyst dan pada masa yang sama membaiki sel yang rosak.


3. Garlic Complex



Garlic Complex adalah antibiotik semulajadi. Ia berperanan untuk membunuh bakteria dan membantu mengawal jangkitan kuman yang berlaku pada bahagian faraj. 

Seorang pesakit bartholin cyst, setelah konsisten mengambil Garlic Complex, kesakitan yang dialami, sukar untuk duduk dan solat sebelum ini, kini beliau sudah dapat menjalani aktiviti harian seperti biasa. Jarang sekali untuk kena jangkitan lagi. Jika ada tanda-tanda hendak kena jangkitan, cepat-cepat beliau mengambil garlic complex, dan kesakitan seakan-akan terbantut dan kembali mereda. Kini beliau boleh tersenyum panjang sebab dah bebas dari bartholin cyst setelah bertahun-tahun menderita.



PILIHAN DI TANGAN ANDA!


Jom cegah, sebelum rawat!
Jom rawat, sebelum melarat!




ATAU

HUBUNGI KAMI

(Klik Button WHATSAPP DI BAHAGIAN BAWAH KANAN)


Dan penghantaran via POS ke seluruh Malaysia.

Call/Whatsapp/SMS : 013-5241628


Jom Cari : Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia










Labels: ,