Cara Merawat Vitiligo (Sopak) Supaya Kulit Kembali Cantik

 cara merawat vitiligo

Cara Merawat Vitiligo - Vitiligo atau biasa dikenali sebagai sopak merupakan sejenis penyakit kulit yang membuatkan penghidapnya mempunyai tompok-tompok putih pada kulit di banyak bahagian badan terutamanya tangan, muka dan kaki. Vitiligo berlaku apabila sel yang berperanan untuk memberikan warna kepada kulit mula musnah. Dengan kata lain sel yang menghasilkan pigmen mula merosak, menyebabkan kulit menjadi tidak sekata dan memberikan tompok putih pada kulit. Sel yang yang menghasilkan pigmen yang rosak  ini dinamakan melanosit.


 cara merawat vitiligoVitiligo (sopak) ini bukanlah suatu penyakit berjangkit dan bukan juga penyakit yang boleh mengancam nyawa. Walaupun ia bukanlah penyakit yang berbahaya, namun ia tetap mampu memberi kesan negatif kepada psikologi seseorang. Jika penghidap vitiligo melibatkan bahagian muka dan mana-mana bahagian yang tidak boleh ditutp, sudah tentu mereka akan berasa malu dan rendah diri. Tompokan putih akan menjadi lebih ketara apabila kulit pesakit berwarna gelap kerana kontras warna akan lebih mudah kelihatan. Jadi, penting untuk kita ikhtiar dengan segera cara merawat vitiligo supaya kulit kembali cantik!


Punca Penyakit Kulit Vitiligo (Sopak)


Penyakit Vitiligo ini berpunca daripada pigmentasi, yang mana sel-sel yang menghasilkan pigmen (melanosit) dirosakkan oleh antibodi yang dihasilkan oleh badan penghidap sendiri. 

Namun, sehingga ke hari ini, punca sebenar penyakit vitiligo ini tidak diketahui dengan jelas. Hasil kajian dan penyelidikan menunjukkan beberapa faktor yang boleh menyumbang kepada penyakit Vitiligo.

1. Faktor Genetik. Sekitar 1/5 daripada penghidap Vetiligo memiliki anggota keluarga dengan penyakit yang sama.

2. Menghidap penyakit autoimun lain. Sebagai contoh hipertiroidisme, diabetis atau penyakit Addison.

3. Tekanan. Tekanan perasaan.

4. Mengalami kerosakan kulit contohnya kerap terdedah kepada matahari. 

5. Terdedah kepada bahan kimia tertentu. 


Tanda-Tanda Penyakit Vitiligo (Sopak)


1. Warna kulit berubah

Warna kulit yang berubah menjadi tanda awal kepada penyakit vitiligo lagi-lagi perubahan warna menjadi warna putih di beberapa bahagian tubuh. Warna tersebut akan nampak seperti panau di bahagian kulit dan tidak ambil kisah kerana menyangka ia adalah panau.
2. Tompok putih pada kulit mula meluas.

Tompok putih mula muncul pada bahagian kulit yang berbeza dengan saiz juga berbeza. 3. Rambut memutihMereka yang mengalami vitiligo akan terjadi pemutihan di kulit kepala, rambut, bulu mata, janggut bagi lelaki dan pada bahagian alis walaupun usia baru 20-an. 


4. Perubahan Warna Pada Lapisan Dalam Retina

Apabila merasakan perubahan warna lapisan retina atau bola mata, kita harus berwaspada kerana ia merupakan satu ciri penghidap vitiligo. 


Rawatan Untuk Penyakit Vitiligo


1. Sapuan steroid.


Biasanya sapuan steroid digunakan pada peringkat awal. Steroid disapu pada tompok-tompok putih selama 3 bulan sebelum melihat keberkesanannya. Penggunaan steroid yang berterusan bakal memberikan kesan sampingan kepada pesakit.


2. Fotokemoterapi prosalen (penggunaan ultraviolet A)


Terapi ini adalah antara yang berkesan tetapi ianya memakan masa dan mendatangkan kesan sampingan. Prosalen adalah bahan kimia yang akan bertindak balas dengan lampu ultraviolet untuk membantu penghitaman kulit. Ia didatangkan dalam bentuk sapuan atau oral.

3. Dipigementasi


Terapi ini melibatkan individu yang mempunyai vitiligo lebih dari 50% bahagian anggota badam. Bahan kimia seperti monobenzylether digunakan untuk tujuan ini.

Namun, kebanyakan cara rawatan vitiligo ini boleh mendatangkan kesan sampingan jika digunakan dalam jangka masa yang panjang.


Cara Merawat Vitiligo Dengan Supplemen Nutrisi Semulajadi


Bagi mereka yang mencari ikhtiar lain selain daripada rawatan yang dinyatakan di atas, anda boleh mencuba mengambil supplemen VIVIX dan ESP. Kedua-dua supplemen ini membantu membekalkan nutrisi pada sel kulit melalui pengambilan vitamin. 1. VIVIXBagaimana VIVIX membantu pesakit vitiligo?

1. Menghalang Pembentukan protein AGE.

Penghasilan terlalu banyak protein AGE boleh menyekat fungsi sel lain. Akibatnya sel kulit akan bertambah teruk. VIVIX dapat membantu menghalang pembentukan protein AGE. 

Penyakit vitiligo dipercayai membentuk satu jenis protein yang dipanggil cytokins. Protein inilah yang dipercayai berperanan dalam merosakkan sel melasonit yang membentuk melanin pada kulit kita. Bagaimanapun, ada teori lain mengatakan yang melanosit ini sendiri yang merosakkan dirinya.


2. Mengandungi Polifenol Penting.

Kajian menunjukkan polifenol bertindak sebagai antioksidan untuk menghalang dan merawat kulit yang rosak disebabkan oleh terdedah kepada cahaya matahari. Kerosakan kulit juga berkait rapat dengan radikal bebas yang memusnahkan sel kulit. Polifenol adalah komponen VIVIX yang sangat baik untuk membantu melindungi kulit dan tubuh dari radikal bebas. 


2. Energizing Soy Protein (ESP)

ESP merupakan protein segera yang dicipta sekitar tahun 1961. Protein diperlukan untuk membentuk sel, tisu, organ dan akhirnya terbentuk sistem yang efektif untuk bekerja buat kita. Makanan utama bagi sel kita ialah protein. Itu sebab pentingnya pengambilan ESP (protein yang baik), supaya sel yang terhasil adalah sel yang sihat. Jika tidak, sampai bila-bila sel dalam badan kita akan duplicate sel yang rosak berulang-ulang kali. Jom Lihat Feedback Pengguna VIVIX dan ESP Terhadap Penyakit Vitiligo Mereka


1. TESTIMONI 1

2. TESTIMONI 2
3. TESTIMONI 34. TESTIMONI 45. TESTIMONI 56. TESTIMONI 6

PILIHAN DI TANGAN ANDA!

Jom kembalikan kecantikan semulajadi kulit anda tanpa tompok-tompok putih vitiligo!

Dapatkan segera vitamin anda hari ini. Saya akan kongsikan cara makan paling berkesan untuk anda. Jangan lupa hubungi saya seperti di bawah.


 Boleh buat belian terus secara online di sini:

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=f8327b26a178ba557a59ace3378c2f95


ATAU

HUBUNGI KAMI


Dan penghantaran via POS ke seluruh Malaysia.

Call/Whatsapp/SMS : 013-5241628


Pengedar Shaklee MalaysiaLabels: , , ,