Merawat Ligamen Lutut Koyak (ACL) Tanpa Pembedahan

Ligamen Lutut Koyak- Bola sepak adalah permainan popular di negara kita dan menelopori dunia sukan para lelaki. Walaupun nampak tidak berbahaya berbanding sukan lain seperti ragbi, namun banyak kecederaan dilaporkan berlaku berkaitan dengan sukan bola sepak ini. Salah satu kecederaan yang berlaku ialah ligamen lutut (ACL) koyak disebabkan pemain bola kerap mendaratkan lutut dengan hentakan yang kuat di atas tanah.

ligamen lutut koyak
Pada mulanya, kecederaan yang berlaku mungkin dianggap ringan kerana pendedahan pada rakyat Malaysia masih rendah tentang ligamen ACL. Oleh itu, jika anda pernah mengalami kecederaan lutut di mana ia menjadi bengkak, kemungkinan ligamen lutut (ACL) anda telah mengalami kecederaan.
Kecederaan ACL ini agak berbahaya kerana ligamen ACL yang tercedera dan terkoyak tidak dapat sembuh dengan sendiri. Tanpa ligamen lutut ACL ini, lutut akan mudah terkehel dan terpelecok dengan sendiri dan anda mungkin akan jatuh secara tiba-tiba disebabkan sendi lutut anda yang tidak stabil. Ini menyebabkan anda susah untuk menjalankan pelbagai aktiviti lasak, berjalan atas permukaan licin dan berlopak kerana risaukan lutut beralih secara tiba-tiba.

Sekiranya anda mengalami bengkakan atau rasa sakit pada lutut, dapatkan rawatan awal di hospital yang mempunyai kepakaran ortoperdik supaya masalah ini dapat dikesan di peringkat awal.


Bagaimana Ligamen Lutut Koyak (ACL) Boleh Berlaku?Kecederaan ACL bermula dengan lutut yang terpelecot yang mana ia berlaku dengan beberapa cara: 

✔ Terpijak dalam lopak.

✔ Melakukan larian pintasan (berlari dengan laju sambil menukar arah secara tiba-tiba).

✔ Memusingkan badan sambil kaki terpasak ke tanah, di mana lutut akan terpusing dan terpelecok. Ia biasanya berlaku apbila hendak menendang bola.

✔ Jatuh dengan tidak sengaja dari lompatan sama ada untuk menendang, menanduk bola atau menangkap bola. Pendaratan sewaktu melompat yang tidak kemas. 

✔ Dikasari oleh pihak lawan, di mana dirempuh atau direbahkan dengan kasar dan kuat. 

Di dalam keadaan ini, lutut pemain terasa seolah ia meletup dan berbunyi ‘pop’ sambil lutut terpelecok, pemain akan rebah ke tanah kerana kesakitan dan terpaksa diusung keluar  padang. Lutut akan mula bengkak dengan cepat. Jika anda pernah mengalami kecederaan seperti di atas, kemungkinan besar ligamen ACL anda telah tercedera/ putus.

Tanda-Tanda Ligamen Lutut Koyak

 Merawat Ligamen Lutut Koyak 

Rawatan Pembedahan

Ligamen ACL digantikan dengan serat tendon patella yang dipasang dalam sendi. Pembedahan diikuti dengan rawatan hebalitasi bagi menguatkan dan mengembalikan pergerakan sendi lutut ke tempat asal. Biasanya, ia menelan belanja hingga RM12K. 

Tetapi ligamen yang koyak tidak semestinya memerlukan rawatan pembedahan. Dapatkan rawatam doktor dahulu, mungkin anda hanya perlukan rawatan berbentuk fisioterapi sahaja. 

Anda juga boleh ikhtiar dengan mengambil Collagen Powder Shaklee yang jauh lebih murah dari kos rawatan pembedahan. 


Merawat Ligamen Lutut Koyak (ACL) Dengan Collagen Powder Shaklee
Merawat ligamen koyak dan sakit lutut dengan Collagen Powder memang berkesan kerana Collagen Powder berpotensi menghindarkan sakit lutut dan ligamen yang terjadi akibat geseran sendi.

Ini kerana, Ligamen umpama seperti penyambung antara tulang dengan tulang dan sebagai penyokong sendi. Ia mengandungi protein yang dikenali sebagai collagen. Collagen Powder mengandungi protein yang sangat tinggi. Collagen ini memang dihasikan oleh tubuh kita, tapi semakin berkurangan seiring dengan usia kita. Apatah lagi jika anda seorang perokok tegar lebih tinggi kadar kerosakan kolagen dalam badan.

Collagen di dalam ligamen ini lah yang memberi kekuatan kepada ligamen. Ligamen yang normal mengandungi 99% collagen, dan 1% sel fibrosit, iaitu sel yang menghasilkan collagen itu sendiri.

Apabila ligamen otot putus, ia merupakan petanda collagen juga rosak dalam ligamen.

Collagen Shaklee bertindak membetulkan collagen yang telah putus dan menyediakan jumlah collagen optimum pada bahagian yang rosak.

Dengan pengambilan Collagen powder yang berterusan tidak mustahil sekiranya anda boleh kembali beraksi di padang lagi.


Apa Kata Pengguna Collagen Powder Shaklee?


                                                                TESTIMONI 1TESTIMONI 2


TESTIMONI 3
DAPATKAN COLLAGEN POWDER SHAKLEE DI SINI!

Jika anda berminat untuk dapatkan Collagen Powder untuk masalah ACL anda, boleh terus hubungi saya whatapps Intan 0135241628.

atau

Bagi yang access blog ini melalui handphone, boleh terus klik di sini www.wasap.my/60135241628

Fb: Intan Farhana Sharifudin

ATAU


Anda boleh terus order online melalui website Shaklee:


Labels: , , , , , ,