Protein Dalam Air Kencing Ketika Mengandung, Berbahayakah?

Protein Dalam Air Kencing Ketika Mengandung - Antara analisis mudah dan paling biasa bagi seorang ibu mengandung ialah ujian air kencing. Air kencing ibu mengandung mesti diambil setiap kali lawatan berjumpa dengan doktor. Walaupun ujian air kencing nampak mudah, tetapi ia sangat memberikan informasi banyak keadaan patologi yang masih di peringkat pra-klinikal. Penunjuk utama yang dapat dibaca daripada bacaan air kencing ialah sel-sel darah putih dan protein.

 protein dalam air kencing ketika mengandung


Kandungan protein dalam air kencing ketika mengandung adalah keadaan yang jarang berlaku, namun ia menjadi petanda kepada penyakit buah pinggang. Semasa seorang wanita itu mengandung, semua organ dalam sistem badan mengalami beban berganda terutama sistem kadiovascular dan kencing. Buah pinggang orang yang sihat, dapat mengepam 5-6 L darah, namun wanita hamil meningkatkan fungsi buah pinggangnya hingga dua kali ganda. Sistem kencing juga kerap terdedah kepada pelbagai penyakir. Janin yang semakin membesar dan menekan ureter dan buah pinggang, boleh memburukkan lagi keadaan.


Protein Dalam Air Kencing Wanita Mengandung

Kehadiran protein dalam air kencing dipanggil proteinuria atau albuminuria. Masalah protein dalam air kencing tidak boleh dipandang ringan. Antara penyakit kehamilan yang boleh berlaku hasil petunjuk daripada protein berlebihan dalam air kencing ialah:

✔ PyelonephritisBerlaku jangkitan atau radang buah pinggang. Ia disertai dengan sakit di kawasan lumbar dan apabila membuah air kecil.


✔ Glomerulonephritis


Jangkitan yang teruk pada buah pinggang. Kehadiran protein dalam air kencing adalah hematuria (kandungan peningkatan eritrosit dalam air kencing). Pesakit akan disertai dengan demam.

✔ Preeclampsia


Komplikasi yang serius semasa kehamilan dan ia boleh membawa kepada bengkak otak, dan sawan (eclampsia). Ia boleh memberikan kesan buruk pada janin. 


Nasihat kepada wanita hamil yang mempunyai protein dalam air kencing


Nak Set Mengandung Shaklee?

Dengan Set Mengandung Shaklee ini, anda akan mendapat nutrisi yang secukupnya sepanjang tempoh kehamilan. Jika ingin membeli, set mengandung Shaklee, boleh hubungi saya bila-bila masa, Saya akan berikan pelbagai tips meghadapi kehamilan dengan  cara makan yang tepat dan berkesan. Jom!


HUBUNGI KAMI

                                            Penghantaran via POS ke seluruh Malaysia.


Call/Whatsapp/SMS : 013-5241628

Labels: , ,