Cara Buang Angin Dalam Badan Ketika Hamil

Masalah angin dalam badan semasa mengandung sudah menjadi perkara biasa di kalangan wanita yang sedang hamil. Angin dalam badan menyebabkan ibu yang sedang mengandung berasa tidak selesa pada perut dan menimbulkan rasa mual dan ingin muntah. Setengah ibu mengandung akan cuba sendawa, mengurut belakang badan untuk mencuba membuang angin dalam badan. Namun, cara ini hanya memberikan kelegaan sementara sahaja. Angin akan memenuhi semula rongga badan, dan menyebabkan ketidakselesaan datang kembali.

buang angin dalam badan ketika hamilSelalunya, masalah angin dalam badan wanita mengandung ini teruk pada trimester pertama. Masuk trimester kedua dan ketiga, masalah angin semakin berkurang, namun ada kes yang berlanjutan hingga ke akhir kehamilan.

Ikuti cara-cara di bawah yang membantu membuang angin dalam badan ketika mengandung dengan berkesan.


4 Cara Buang Angin Dalam Badan Ketika Mengandung

1. Halia


Halia adalah bahan yang popular dan biasa digunakan untuk perubatan tradisional termasuk buang angin berlebihan dalam badan. Mudah sahaja, anda campurkan halia dalam minuman anda seperti teh, limau dan air suam. Banyakkan makan hidangan yang menggunakan halia seperti ikan stim halia dan apa sahaja makanan yang menggunakan halia.


2. Bawang Putih Makan 3 ulas bawang putih yang telah dilayur di atas dapur boleh membantu anda untuk buang angin dalam badan dengan cepat. Jika tidak lalu makan bawang putih begitu sahaja, ambil bawang putih yang telah dilayur di atas api, kemudian sapukan minyak, dan sapukan di belakang badan anda untuk melegakan angin dalam badan.


3. Air Rebusan Betik
Air rebusan betik juga dapat membantu keluarkan angin dalam badan. Caranya ialah dengan merebus 4-5 helai daun betik dan direbus dengan 1L air suam.   Anda akan berasa badan lebih ringan selepas minum. 


4. Vitamin CAmbil makanan kaya vitamin C. Selain ianya membantu membuang angin dalam badan, ia juga membantu meningkatkan daya tahan dan imuniti tubuh anda. 


Walaubagaimanapun, kadangkala membuat petua di atas agak merenyahkan pada sesetengah orang. Saya sendiri tidak mempunyai masa untuk membuat penyediaan petua-petua di atas lagi-lagi dalam keadaan morning sickness yang teruk semasa mengandung. Jadi, saya menyarankan anda semua untuk dapatkan supplemen tambahan yang berunsurkan halia, bawang putih dan vitamin C untuk membantu buang angin dalam badan ketika mengandung. Saya pasti anda akan berasa lebih selesa menghadapi perjalanan kehamilan tanpa masalah angin dalam badan.Supplement Yang Semulajadi Untuk Bantu Buang Angin Dalam Badan Ketika Mengandung

1. Garlic Complex

Supplement berasaskan bawang putih yang semulajadi dan selamat. 


2. Peppermint Ginger Plus

Supplemen berasakan halia. 

3. Vitamin C Sustained ReleaseSupplemen yang membekalkan vitamin C untuk tubuh anda. 

Ketiga-tiga supplemen ini adalah kombinasi terbaik untuk membantu membuang angin dalam badan anda dengan pantas dan berkesan. Jom cipta kenangan terindah anda melalui pregnancy journey tanpa masalah angin dalam badan lagi!
Bagi yang berminat untuk mendapatkan SET BUANG ANGIN ini, boleh terus hubungi saya

whatapps INTAN 013-5241628

atau

Bagi yang access blog ini melalui handphone, boleh terus klik di sini www.wasap.my/60135241628

Fb: Intan Farhana Sharifudin

ATAU

Anda boleh terus order online melalui website Shaklee:


Labels: , , , ,