Medium Jual Shaklee-Apa Pilihan Anda?


Medium untuk marketing bisnes..terbahagi kepada 2 yang utama iaitu
1. Medium Offline
2. Medium Online

1. Medium Offline

Walaupun di zaman serba canggih ni, medium online adalah strategi pemasaran yang terpenting kerana kos rendah dan mudah. Medium offline masih dianggap paling efektif untuk menarik pelanggan kerana kita ada sentuhan tersendiri dengan pelanggan dan lebih mudah mendapat kepercayaan pelanggan.


Bila sebut tentang pemasaran offline kita mungkin hanya terfikir tentang penggunaan banner, pemberian pamplet dan biz card.

Sebenarnya banyak lagi idea lain antaranya:

1. Bersosial-bila berada di tempat awam cuba mulakan bicara. cthnya di kebetulan ke hospital atau ke klinik. boleh berkenalan dan mulakan bicara..kene ganya anda mungkin menemui prospek customer ataupun prospect biz.

2. Mengadakan home party. cthnya menjemput rakan/jiran ke rumah untuk memperkenalkan product..sambil tu adakan demo healthy smoothie

3. Booth kesihatan di mana2 event. cthnya sambil membuat pemeriksaan kesihatan percuma, kita perkenalkan produk kepada pelanggan.

4. Pemberian flyers product dan biz card


2. Medium Online

Ok untuk medium online ni saya nak share secara ringkas kenapa kita perlu gunakan medium online

1. Boleh dilakukan pada bila2 masa (siang atau malam)

2. Di mana2 sahaja tak perlu pejabat atau kedai

3. Pelanggan seluruh dunia

4. Kedai dibuka 24 jam sehari..setiap hari

5. Kos rendah. Tak perlu sewa kedai, duit minyak etc.


6. Tak perlu pekerja, kerana sistem online yang akan bekerja untuk anda.


Sebenarnya ada banyak sangat medium yang boleh digunakan untuk pemasaran online ni, tapi saya akan sentuh 3 sahaja.

1. Facebook
2. Instagram
3. Blog


1. Facebook



Untuk facebook ni yang penting untuk tingkatkan engagement boleh follow step2 yg Kak Salmiah share semalam.

Cara untuk add prospek di FB

1.  Join group2 komuniti berhampiran kawasan anda..especially group jual beli.

2. Join group berkaitan dengan target cthnya target market set menyusu..join group ibu menyusu/nmberpantang/hamil

3. Add prospek dari iklan di FB


ada 2.5k comments kan kebanyakan mereka minta pm.

so kita boleh add fren mereka yg minta pm dan likes tu.



tapi ingat pilih yg berkaitanlah..macam strecth mark ni kalau kita target set hamil..set strech mark dan set berpantang..sb ramai ibu2 yang berpantang/hamil yg terlibat.

lepas dah add prospek2 berkaitan tadi, utk sharing di fb lebihkan set yg kita target tu utk menarik minat prospek2 tadi..tak semestinya share produk je setiap masa,

boleh share tips, petua, produk berkaitan target market kita.


2. Instagram

untuk instagram, satu medium yang sangat best juga..sebab customer akan gunakan carian menggunakan hashtag.jadi prospek kita tidak terhad kepada mereka yg follow kita sahaja. tapi ada tips n trick dia macamana nak bagi customer selalu jumpa post kita. esok sifu IG CVG akan share secara detail tentang IG ya. 


CONTOH TEMPLATE INSTAGRAM




YOUTH SKINCARE BY SHAKLEE

Best sangat Youth Skincare by Shaklee ni..ramai yang dah rasa kesannya seawal seminggu, 2 minggu dan sebulan memakainya.
.
Macamana kami tau?
.
Kami dah mencubanya..alhamdulillah dapat jadi orang terawal mencuba full set Youth Skincare ni .
.
Youth ni 100% daripada tumbuhan..bebas dari 2500 bahan kimia bahaya yang ada dalam skincare..
.
Dah check skincare uols??
.
Yes! Shaklee ALWAYS safe & ALWAYS natural ang Youth ni BEYOND ORGANIC hoccay ๐Ÿ˜
.
Antara kelebihan lain Youth Skincare ni ๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡
.
๐ŸŒธMenghilangkan parut berlubang
๐ŸŒธ Memelihara kelembapan dan keanjalan kulit
๐ŸŒธ Menghaluskan kulit
๐ŸŒธ Mengecilkan pori di muka
๐ŸŒธMenegangkan kulit wajah
๐ŸŒธ Mengecutkan jerawat
๐ŸŒธ Melicinkan dan mencerahkan kulit
.
Kulit 10 tahun lebih muda..takkan taknak kottt ๐Ÿ’๐Ÿปโ€โ™€๐Ÿ’๐Ÿปโ€โ™€
.
Seriously best and rugi sangat kalau uolss tak try!
.
Confirm best & tak menyesal!  ๐Ÿ‘
.
Special to my Customer, THE BEST CONSULTATION akan diberikan sepanjang penggunaan supaya hasilnya maksimum gituuuu ๐Ÿ˜˜
.
PAKAR SHAKLEE ANDA๐ŸŒฟ
.
SELAMAT. BERKESAN. SEMULAJADI
.
Tanya saya ๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡
===================
012.346.2585. zara ismail
Your Health & Beauty Consultant
Ig @wellnesswithzara
.
#youthskincare
#skincarebebasbahankimiabahaya
#skincare100peratusvegan
#skincareselamatuntukkulit
#skincareibuhamil
#shakleenilaikolej #shakleenci  #shakleesepang  #shakleenilai #shakleesalaktinggi #shakleebbst #shakleeklia #shakleeenstek #shakleekuartersklia  #shakleekosmopleks #shakleetamanseroja #shakleetesconilai #shakleegiantnilai #shakleeusim #shakleeintikolej
#shakleebaganlalang #shakleemalaysiabrunei #shakleeposkeseluruhmalaysia #shakleeposkesingapore #shakleeposkebrunei #shakleealamanda #shakleenilaitiga
#cantikluarcantikdalam
#parutberlubang
#parutjerawat
.
p/s: For price, please whatsapp 0123462585 ๐Ÿ˜Š
.
Thank you in advance .


3. Blog

Ok untuk blog ni saya tak akan sentuh secara detail. Jika anda decide untuk menggunakan medium blog boleh berbincang dengan mak shaklee masing2 ya ๐Ÿ˜‰Tapi blog marketing ni best sangat, dan memberi impak besar pada sales kami2 yang dah mencubanya. Lagi satu sebab kita beruntung sangat berada di bawah naungan upline yang menggunakan blog marketing sebagai medium utama untuk kembangkan biz shaklee. dan terbukti yang medium ni sangat bagus untuk marketing produk kita.

Kenapa Blog Marketing Terbaik

1. Audience tidak terhad

Contohnya di FB posting anda hanya akan lalu di newsfeed mereka yang friend atau follow anda. di FB fanpage post anda hanya boleh dilihat oleh mereka yang like page anda.

2. Newsfeed

Semua orang boleh reach kepada post anda. sebaliknya mmnewsfeed di FB, FB yang tentukan siapa yang dapat melihat update kita.

3. Post anda kekal

Post akan kekal dan akan ditemui prospek/pembaca sampai bila2. Di Fb perlu sentiasa ada post baru untuk post kita sentiasa berada di atas newsfeed.

Dapat benefit lain walaupun tak close

Apabila pembaca click link, walaupun tak close deal terus, dapat tingkatkan traffict blog dan menyumbang kepada ranking.